Pumppaamon huolto

Eikö pumppaamo toimi? Suomen Viemärihuolto Oy huoltaa ja kunnostaa pumppaamosi. Tilaa meiltä jäte-/sade-/perusvesipumppaamon säännöllinen huoltotarkastus.

Huolehdimme perusvesi-, sadevesi- ja jätevesipumppaamojen huollosta. Pumppaamot on hyvä tarkistaa, puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti niiden häiriöttömän toiminnan turvaamiseksi.

Tarvitsetko apua pumppaamohuollossa? Ota yhteyttä
0400 330 803

Pumppaamoja tarvitaan, koska usein vesi ei liiku luonnostaan oikeaan suuntaan tai riittävällä nopeudella. Maaston korkeuserot tai putken vähäinen kaltevuus on tavallinen syy pumppaamon tarpeeseen. Jos esimerkiksi ojat ovat salaojalinjaa ylempänä, vettä on pumpattava ylöspäin, että vesi nousee salaojiin asti, tai jos kellari on alempana kunnan viemärilinjaa, pitää ensin pumpata vesi ylös saadakseen sen taas valumaan alas.


Pienpumppaamot pumppaavat jätevedet liikkeelle esimerkiksi painovoimaisen viemärilinjan alapuolelle jäävistä kohteista. Kun haja-asutusalueella sijaitseva viemäriverkosto liitetään kunnan paineviemäriverkostoon, kiinteistöllä on kuitenkin oltava oma pumppaamojärjestelmä. Sen hankinta, asentaminen ja huoltotyöt ovat kiinteistön omistajan vastuulla. Isoon infralinjaan pumppaamot on sijoitettu noin kilometrin välein.

Myös otettaessa käyttöön uutta tai uudiskohteen pumppaamoa on tärkeää tarkistaa, että kaikki asennukset on tehty oikein ja että pumppaamon toiminta on asianmukaista. Pumppaamon huolto on tärkeä toimi, jota ei kannata laiminlyödä.

Mitä pumppaamon huolto sisältää

Aloitamme etsimällä ohjainyksikön ja tyhjentämällä pumppaamon. Mahdolliset vuodot tarkistetaan ja pumppu tai pumput nostetaan ylös tarkastettavaksi. Pumppaamo puhdistetaan liasta ja mahdollisesta ruosteesta, ja tarvittaessa sen huoltoa vaativat kohdat korjataan kuntoon. Käynnistys- sekä hälytysvipat puhdistetaan ja niiden toiminta tarkastetaan, samoin pumppujen ja vippojen kannakointien kunto. Tarkastamme vielä öljyt ja siipipyöräleikkurin kunnon. Huolellisen pesun jälkeen pumppu lasketaan paikalleen. Varmistamme vielä lopuksi, että pumppu lähtee toimimaan oikein.

Pumppaamon huolto

Hyvin huollettu ja säännöllisesti tarkastettu pumppaamo toimii vakaasti ja sujuvasti. Säännöllinen huolenpito kannattaa, ja maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä. Meiltä pumppaamon huolto sujuu kokemuksen tuomalla varmuudella.

Muista tämä pumppaamon huollossa

Tarkastettava kaksi kertaa vuodessa

Pumppaamon toiminta silmämääräisesti
Ohjauskeskuksen toiminta
Käyntituntilaskurit
Pintahälyttimien toiminta

Toteutettava kahden vuoden välein

Jätevesipumppaamojen huoltotarkastus

Toteutettava viiden vuoden välein

Perusvesipumppaamojen huoltotarkastus
Sadevesipumppaamojen huoltotarkastus

Varmistathan, että pumppaamoissa on aina toimivat hälyttimet. Mikäli niin ei vielä ole, suosittelemme sellaisen asennuttamista. Hälytys varoittaa, jos jokin järjestelmässä tarvitsee huoltoa. Näin vältät toimintahäiriöiden tuottamat ikävät onnettomuudet ja pidät huolta pumppaamostasi.

Pumppaamo ei toimi?

Tavallisesti ongelma pumppaamossa johtuu pumppujen toimintahäiriöistä. Kun pumppu vioittuu tai tulee käyttöikänsä päähän, se voi lakata toimimasta ja veden pumppaus pysähtyy. Pumppaamoon voi sijoittaa kaksi pumppua, jolloin toisen mahdollisesti rikkoutuessa toinen pumpuista kuitenkin toimii normaalisti ja tilanne pysyy hallinnassa huoltoon saakka.

Pumppu kuluu käytössä siinä missä muutkin sähkötekniset laitteet. Pumpun käyttöikään vaikuttaa paljon se, kuinka suurta kuormitusta ne joutuvat kestämään. Valitse aina käyttötarkoitukseensa sopiva, laadukas pumppu, niin maksimoit mahdollisuuden pitkäkestoiseen toimintaan. Hyvin huollettu pumppu voi kestää jopa kymmeniä vuosia käyttöä.

Pumppaamon huolto

On hyvä selvittää jo asennusvaiheessa, millainen kuormitus pumpulle kohteessa tulee. Silloin pumput tulevat mitoitettua oikein käyttötarkoitukseensa nähden ja toiminta on sujuvaa. Sama pätee pumppaamoa saneerattaessa; silloin on mahdollista korjata aiempia ratkaisuja. Myös silloin, kun pumppaamo kuljettaa runsaasti vettä, kahden pumpun järjestelmä vähentää kuormitusta ja pumppaamo toimii tehokkaammin.

Ikävä kyllä liian usein syy pumppaamon toimintaongelmiin on se, että säännöllinen huolto on laiminlyöty. Pumput sisältävät kuluvia osia, joten niiden toimintakunnon säännöllinen seuraaminen ja huoltaminen aina tarpeen tullen ehkäisevät tehokkaasti toimintaongelmia ja rikkoutumisia.

Suomen Viemärihuolto Oy huoltaa ja kunnostaa pumppaamosi ammattitaidolla. Käänny puoleemme, kun tarvitset apua pumppaamon ongelmissa tai tilaa säännöllinen pumppaamon huolto-ohjelma meiltä! Palvelemme mielellämme juuri tarpeittesi mukaan.

Jaa tämä sivu: